18 Ağustos 2014 Pazartesi

Hamileliği rahat geçirmek için öneriler


Her kadın hamile olduğunu öğrendiğinde birçok duyguyu bir arada yaşar. Hamilelik sürecinin bir an önce tamamlanmasını arzu eden anne adayları, yeni doğacak bebeklerine kavuşmak isterler. Bu zaman zarfında anne adaylarının hem kendileri hem de bebekleri için biraz daha dikkat etmeleri gereklidir.anne adaylarına rahat bir hamilelik geçirebilmeleri için öneriler..

Fazla kilo alımına dikkat! Gebelikte meydana gelen değişimlerin en başında kilo artışı gelir. Bu, sağlıklı bir gebeliğin sürdürülebilmesi ve sağlıklı bir bebeğin dünyaya getirilmesi için gerekli bir durumdur. Ancak gereğinden fazla alınan kilolar bebeğin sağlığına bir katkı sağlamazken, annenin yaşam standartlarını düşürür, hatta sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Hamilelik boyunca alınması gereken ideal kilo, anne adayının hamile kalmadan önceki vücut kitle indeksine göre değişmekle birlikte, beklenen artış 9 ila 16 kg’dur. Bu rakamın normal vücut kitle indeksine sahip kadınlar için ortalama 10-12 kg olduğu söylenebilir.

Vücutta şişme ve ödem meydana gelirse… Hormonların etkisiyle vücutta su tutulması meydana gelir. Bu durumda hamilelik boyunca ödemler görülür. Şişmeleri ve ödemi önlemek için; uzun süre ayakta durulmamalı, sıkı lastikli çorap ve iç çamaşırı giyilmemeli, bacaklar yükseğe kaldırılarak dinlendirilmelidir.

Geceleri meydana gelen kramplar canınızı sıkmasın: Özellikle hamilelik süresince anne adaylarında kramplar meydana gelir. Geceleri uykudan uyandıran bacak kramplarına karşı fazla ayakta kalınmamalı, uzun süreli oturmalarda bacak bacak üzerine atılmamalı, ayaklar yükseğe uzatılarak dinlendirmelidir. Bacağa kramp girdiği zaman ise ayak parmaklarına masaj yapılmalıdır.

Kuruyan cildinize bakım yapın: Hamilelik süresince görülen hormonal değişiklikler; ciltte, saç ve tırnaklarda, diş ve dişetlerinde de birçok değişimlere neden olur. En dikkat çekici değişikler ise ciltte meydana gelenlerdir. Anne adaylarının cildinde kuruluk, meme ve karında çatlaklar, yüzde gebelik maskesi denen lekeler, karın orta hatta cilt renginin koyulaşması, sivilcelerin artması gibi sorunlar meydana gelebilir. Bir anne adayının vücudunu iyi koruması için gebeliği boyunca hijyenik bakımına ve vücut bakımına dikkat etmesi önemlidir. Cildinde kuruluk yaşayan bir kadın normal sabun kullanması yerine cildin nemlenmesini sağlayacak gliserin bazlı sabunlar kullanılabilir. Banyo esnasında vücut yağlarının ve/veya çatlaklar olmadan önce önlemek amacıyla eczanelerde satılan özel yağ/kremlerden kullanılması önerilir.

Bol bol dinlenin: Artık yaşamınızdaki stresi azaltmalısınız. Stres sizin kadar bebeğinizi de etkileyecektir. Bu nedenle pozitif düşüncelere odaklanın. Kendinize daha fazla zaman ayırın ve mümkün olduğunca dinlenin.

Vajinal akıntılara karşı önleminizi alın: Anne adaylarının en çok şikâyet ettiği durumlardan biri de hamilelikte görülen vajinal akıntılardır. Hamilelik sürecinde vajinanın doğal florasında ve pH değerinde meydana gelen değişiklikler sonucu akıntı fazlalaşır, enfeksiyona meyil artar ve vajinal mantar enfeksiyonları sıklıkla gelişebilir. Vajinal akıntı ve mantar ile karşılaşmamak için anne adaylarının hijyene dikkat etmeleri gerekir. Pamuklu iç çamaşırı giymeleri, iç çamaşırlarını yüksek derece kaynattıktan sonra ütüleyerek giymeleri, su ya da sabunla vajina içini asla yıkamamaları önerilir. Eğer anne adayı mantar enfeksiyonu ile karşı karşıya ise doktorunu ziyaret ederek gerekli tedavileri olmalıdır.

Hiç yorum yok: