6 Eylül 2014 Cumartesi

Çocuğunuzu doğa ile büyütün

Doğayı kucaklamak için can atan çocukları hangi mevsim olursa olsun eve kapatmayın. Yaratıcı düşüncelerini geliştirmelerini, yeni aktiviteler edinmelerini ve çevrelerine karşı duyarlı olmalarını istiyorsanız televizyonu kapatın ve kendinizi dışarı atın.
Çılgınlar gibi eğlenmek için bir dağın tepesine de tırmanmanıza gerek yok. Eğlenceyi size en yakın parkta da bulabilirsiniz. Parkta oynayacak bir oyun düşünmenize de gerek yok. Doğayı merak eden çocuklar için zıplayan bir çekirge, su birikintisi, tırmanacakları bir ağaç bile eğlencenin odağı olabilir. Hatta bu cesaret abidelerini kovanda uçuşan arıları takip ederken görebilirsiniz. Böcekler hakkında daha fazlasını merak ettiklerinde ise böcekleri bir kavanoza tıkıp eve götürdüklerini görürseniz hiç şaşırmayın! Onlara bir büyüteç verin ve gözlerine kadar en ufak kısımlarını görüp böcekleri keşfetme arzularını izleyin. Hayvanlarla ilgili görselli kitaplar okuyarak ya da çiçekli oyun kartları ile oynayarak da onlara doğayı tanıtabilirsiniz.
Yağmurda dans
Yağmurda dışarı çıkıp hasta olunacağı efsanesini unutun! Çünkü virüsler kuru havalarda daha çabuk yayılıyor. Hava gök gürültülü değilse ve şimşek çakmıyorsa ıslanmış yerlerde hoplaya zıplaya oynaması için yağmurluğunu giydirip onu dışarı gönderebilirsiniz. Doğal su parkından ıslanmış ama mutlu bir şekilde döndüklerinde bekletmeden kurulayın ve temiz kıyafetlerini giydirin. Yağmur yağdıktan sonra havanın kokusu da görünüşü de değişir. Nelerin farkına vardığını sorun ona: “Kuşlar sessiz mi?”, “Bulutlar farklı mı görünüyor?” “Toprak kokusunu alıyor musun?” Hatta bu kez siz yaramazlık yapması için onu teşvik edin. Sıcak bir yaz yağmurunun kime zararı olabilir? Ayakkabılarını çıkartın ve suların içinde şapırdatmasını isteyin. Tercihinizi yalnızca yürüyüşten yana kullanacaksanız, şemsiyenizi alın ve adımlarınızı sayın. Ya da yerdeki solucanları saymaya ne dersiniz? Şaşırtıcı gelecek ama bu minik sürüngenler, yağmurlu günlerde çabucak toprağın üzerine çıkıyorlar. Sonra kimin en çok su sıçratacağını görmek için su birikintisinin üzerine zıplayın. Unutmayın, bu yarışı onun kazanması gerekiyor.
Trekking vakti
Ormanda trekking yapmak korkutucu gelmesin! Birlikte eğlenceli ve farklı bir şeyler yapmak için özel kıyafetler giymenizi gerektirmeyen uzun bir yürüyüşe çıkmanın nesi size zarar verebilir! Böceklere karşı korunmak için spreyinizi yanınıza alın. Güneş koruyucu kreminiz, suyunuz, yiyecek bir şeyler de yanınızda bulunsun. Daha ilk andan keyif almaya başlayacağınız için yolunuzun uzun olacağını hatırlatalım. Ailecek yapacağınız bu yürüyüş, baş başa kalıp, paylaşımınızı artırarak aile bağlarınızı güçlendirmek için mükemmel bir yol olacak. Bu bağ evde kurduğunuz ilişkiden çok farklıdır. Aynı zamanda siz rahat olup panik yapmadığınız sürece bu gezi çocuklar için farklı deneyimleri sergileyecekleri bir fırsat olacak. Özel yürüyüş alanları (Belgrat Ormanı, Hidiv Kasrı) ya da parklar korkularınızı geride bırakacak güvenilir alanlardır.
Doğa harikaları
Tatil deyince aklınıza en az bir hafta kalmanız gereken uzak yerler gelmesin. En azından bahar aylarında ve yazın hafta sonları için çocukları alışveriş merkezlerine tıkmak yerine doğa ile buluşturun. Burada da sosyal olup, farklı aktiviteler yapıp, yeni şeyler öğreneceklerdir. Mesela şehrin içinde kalan küçük köyler, sakinliği ve çocukların rahatça dolaşabileceği alanlar olması ile çok tercih ediliyor. Günü birliğine bile buralara gidebilirsiniz. Balık tutmak, uçurtma uçurmak, kürek çekmek, şehrin içinde görme imanı olmayan hayvanları tanımak gün içinde yapabileceğiniz şeyler. Neden bu hafta sonu güzel havanın tadını Ağva’da çıkarmayasınız? Burada balık tutabilir, kayıklarla gezebilirsiniz. Ya da Polenezköy’e gidip tavşanlar, geyikler ve lamalarla birlikte ailecek Pazar kahvaltınızı yapabilirsiniz.

Onun da bir çiçeği olsun
Şehirde bahçeli bir evde yaşamak biraz lüks. Ama neden balkonunuzu bir bahçeye çevirmeyesiniz? Balkona çocuğunuzla birlikte girin. Sebze ekin, olgunlaşanları birlikte koparın. Hatta onun topladıklarını yemeğe, salataya kullanın; yüzündeki mutluluk hiçbir şeye benzemeyecektir. Ona küçük sorumluluklar vermeniz ise ona ne kadar güvendiğinizi gösterirken, bunun karşılığını vermeye çalışan ufaklığın çabaları gözünüzden kaçmayacak. Gerçek tatları, kokuları unutulmadan, çocuklarımıza da bu güzellikleri tattırmak için bir saksı ve tohumdan başka bir şeye ihtiyacımız yok!
Zirveye doğru tırman
Sağlam olduğuna güvendiğiniz bir ağacın dalına çıkması için onu cesaretlendirebilirsiniz. Onlar yetişkinlerden çok daha cesurlar tabii kendi korkularınızla onların cesaretini kırmazsanız. Güçlerini ve el çabukluğunu geliştirmeye çalışırken maceralı bir gün geçirecekler. Ancak ulaşabileceğiniz yükseklikte olmasına dikkat edin. Panik yapıp bir yerlerini incitebilirler ki bu durum kırıkların iyileşmesinden daha uzun sürer. Çünkü incinen bir bilek hep en hassas yer olacağından, en ufak bir ters harekette burkularak çok can yakıcı olacaktır. Ağaca çıkmayı seviyor ve daldan dala geçebiliyorsa, her zaman yapabileceği bir spor olarak onu çocuklara göre olan tırmanma duvarı ile tanıştırabilirsiniz. Böylece bu konuda kendini geliştirebilir. Aktiviteanimasyon.com adresinden ya da diğer sitelerden konu ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz. Tırmanması için büyümesini beklemeye gerek yok. Ağaçları seviyorsa ne kadar küçük de olsa öğrenecektir.

Kamp kurmaya ne dersiniz?
Çocuklara evlerini özletecek ilginç bir deneyim yaşatmak isterseniz kamp yapma fikri en cazip olanıdır. Ormanda uyuma fikri sizi korkutuyorsa, evinizin bahçesine de çadırınızı kurabilirsiniz. Bahçeniz buna müsait değilse, kamp alanlarına gidip, buradaki insanlarla kaynaşarak çılgın bir tatil yaşayabilirsiniz. İstanbul’da Rumeli Feneri Köyü, Çatalca, Riva; Antalya’da Olimpos; İzmir’de Sazlıca, kamp yapabileceğiniz yerlerden birkaç tanesi. Çadır ile birlikte uyku tulumu, el feneri ihtiyacınız olacak eşyalar arasında. Mekan seçimi yaparken çocukların da rahat edebileceği yerler olmasına özen gösterin. İlk deneyimi sizinle yaşayıp tecrübe kazanan çocukları belli yaş gruplarını içine alan kamp programlarına katabilirsiniz. Bu kamplarda farklı aktivitelere katılıp, yeni dostluklar kurarak kendilerini geliştirme şansı yakalayacaklardır.

Hiç yorum yok: