9 Eylül 2014 Salı

Bebeklerde bacak eğriliği

bebek

Yirmi altı kemik, elli yedi eklemden oluşan ayaklar, vücudun en karmaşık organlarından biri. Vücut ağırlığını yere aktaran ve insanı "ayakta" tutan bu organın sağlığı, özellikle çocuklarda büyük önem taşıyor.


İkinci yaşının sonuna dek, çocukların bacaklarında çarpıklık görülebilir. Bunun normal mi, yoksa bir arıza belirtisi mi olduğunu anlayabilmemiz için, bu yazıyı   dikkatle   okuyun.
Bebekler, masa, ya da iskemlenin kenarına tutunarak ayakta durmaya başladıkları zaman, bacaklarının, dizleri dışarı bakar biçimde çarpık durduğu görülür. Bundan endişe duymaya hiç gerek yoktur; çünkü bebekler, çarpık bacaklı olarak dünyaya gelirler.
Bebek, sırt üstü yatırılırsa, bu durum daha da belirginleşir: Diz kapakları dışarı dönüktür, topukları da birbirine bakar. Fakat kendi başına ayakta durmaya başlayınca, çarpıklık farkedilmez hale gelir.
Daha sonraki haftalarda, vücut ağırlığının bacak ve ayaklar üzerine binmesiyle, bacaklar düzelir. Ama çocuk koşmayı öğrendikçe, bacaklar bu kez de içeri doğru çarpılmaya başlar. Bu da normaldir. Bacaklar, ancak buluğ çağında son şekillerini alırlar. Koşmayı öğrendikçe, bir yaşındaki çocuğun ayak şekli de değişir.
Bebekler ayrıca düztabandır. Çocuk, bir yaşına gelince, ilk yürüme deneylerinde, tabanının yine düz olduğu görülür. Tabandaki çukur, ancak çocuk koşmayı öğrenince gelişmeye başlar, ikinci yaşın sonunda, düz olmadığı iyice belirginleşir.
Çocuk, dengesini sağlayabilmek için, dizlerini hafif içeri bükerek yürür. Bu durumda, ayakta durması bile zormuş gibi görünürken, çarpık bacaklarına ve düztabanlığına rağmen, gayet güzel koşabilir.
Bu tür çarpıklıklar normal sayılacağından, doktora gösterilmesi gerekmez. Ancak ikinci yaşın sonunda dışa doğru çarpıklık hâlâ devam ediyorsa, bir ortopedi uzmanına danışmak gerekir. Çünkü bu, romatizmal bir hastalıktan ileri gelebilir.
Taban da zamanla gelişmez ve düz kalırsa, yine doktora başvurulmalıdır.
Bazen de, koşmayı öğrendiği sırada, çocuğun vücudu öne doğru eğilir. Ayaklar ise, içe dönüktür. Bu durum fazla belirgin olmadıkça, çocuk iki yaşına gelmiş olsa bile, endişeye gerek yoktur. Eğer dönüklük çok belirginse, kalça kemiklerinde bir bozukluk olabileceğinden, çocuk doktor tarafından muayene edilmelidir.

 Gelişme çağında sık görülen topuğun içe basması, düztabanlık gibi sorunlar aileleri en çok endişelendiren sorunlar arasında yer alıyor.
Ancak ayakla ilgili sorunlar bunlarla sınırlı değil. “Ayağımız ömrümüz boyunca bizi taşıyor ama biz ayağımızı layığıyla düşünmüyoruz” 
“Ayakkabılarımızı sağlıklı seçmiyor, sağlıkla üretmiyor veya ticari gayelerle adı ortopedik denilen bir takım pabuçlar satın alıyoruz. Ayağımızın sağlığını biraz da ayakkabılarla biz bozuyoruz. Ayakkabı kullanmaya başladıktan sonra medeniyetle beraber ayak sorunları artmış. Başlangıçta nasırlar, tırnak batmalarıyla sorunlar başlamış, yakın yüzyıllarda sivri, yüksek topuklu ve dar burunlu pabuçların kullanılmasıyla başparmağın dönmesi, diğer parmağın üste çıkması gözlenmiş. Ayak ağrıları yaygınlaşmış. Maalesef ayakkabılar, her zaman çok sağlıklı değil.”
ÇOCUĞUN AYAK SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN…

“Ülkemizde çocuk ortopedistlerinin görevlerinin birisi de sağlıklı çocuklarda bir ila altı yaşlar arasında sık görülen, hafif basma kusurları ve bacak yamukluklarını çok nadir olan kalıcı sorunlardan ayırmak ve aileye bilgi vermektir. Erken tanı açısından çocukluk döneminde sorunların tesbit edilmesi son derece önemlidir. Çocuklarda ayak sorunlarını ikiye bölmek gerekir. Birincisi çocuklarda gelişimsel düztabanlık denilen, sorun oluşturmayan değişikliktir. Gelişimsel düztabanlık çok yaygındır, çocukların yüzde 60, 70, bazı çalışmalara göre 80’inde hafif düztabanlık ve hafif içe basma vardır. Bu durum bebek tipi yağ dokusunun cilt altında yerleşmesinden kaynaklanır. Çocuk yürüdükçe bu yağ dokusu ezile ezile kaybolur ve çocuğun ayakları normale döner. Bazı hekimler bu durumları hastalık olarak kabul edip, tedaviye alır. Ancak tedavi olarak verilen ortopedik botlar, tabanlıklar veya bir takım başka özel kalıplarla yapılan pabuçların hiçbiri etkili değildir, tersine bilim dışıdır. 

Tıp dünyası gelişimsel düztabanlıkta ayakkabı ve tabanlık kullanımını 1950’lerden 70’lere kadar araştırmış, Amerika, Kanada ve Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarımız konunun üzerinde ayrıntılarıyla durmuşlardır. Varılan sonuçlar hiçbir şekilde tabanlık, pabuç veya özel bir tedaviye gerek olmadığıdır. Doğuştan çarpık ayak denilen ikinci grup hastalıkta bebekler doğduklarında ayakları içe dönük olarak doğar. Bu durum bin bebeğin birinde görülür. 70 milyon nüfuslu ülkemizde doğuştan çarpık ayaklı olan çocuk sayısı da fazladır. Erkek çocuklarında kızların 5-6 katı sıklıkla görülen bu sorun sakatlığa neden olduğu için erkenden alçıyla tedaviye başlanması gerekir. Çocuk doğar doğmaz, dokular esnekken alçı, daha sonra gerekirse ameliyatla tedavi edilir.
BAZI SORUNLAR KENDİLİĞİNDEN GEÇERÜlkemizde çok önemsenen düztabanlık, içe basma, O – bacak ve X – bacak gibi sorunlar çocukların çoğunda aslında kendiliğinden geçerler. Bir zamanlar yaygın olarak kullanılan özel ayakkabılara, tabanlıklara, ayak jimnastiklerine ve ilaç tedavisine gerek yoktur. 1950’lerden itibaren yapılan araştırmalar ortopedik ayakkabıların hiçbir düzeltici etkisi olmadığı hatta rahatsızlık verdiğini göstermiş ve gelişmiş ülkelerde ortopedik ayakkabı kullanımı tamamen terk edilmiştir. Çocukların çoğunda ayaktaki ve bacaktaki şekil bozuklukları 5-6 yaşlar civarında kendiliğinden geçtiği için çocuğuna ‘ortopedik‘ ayakkabı veya tabanlık kullandırtan anne-babalar bu düzelmenin ayakkabı sayesinde olduğunu düşünebilirler.
AYAKKABI ESNEK, RAHAT VE HAFİF OLMALIOysa özel ayakkabılar kullanmayan çocuklarda da aynı düzelme görülmektedir. Her yaştaki çocuğa ayakkabı seçerken aranacak özellikler: esnek, rahat, hafif, kolay giyilip çıkartılan, kaymaz ve ucuz olmasıdır. ‘Ortopedik’ olarak satılan veya özel yaptırılan ayakkabıların modern ortopedi bilimi ile hiçbir ilgisi yoktur. Tabanlık ve ortopedik bot kullanımının ayak gelişimine dair hiçbir şeyi değiştirmediği, daha çok aile kesesine yük olduğu, çocuğun da ayağını rahatsız ettiği bilimsel gerçeklerdir. Doğru olan yumuşak, hafif ve rahat ayakkabıların kullanımıdır.
ORTOPEDİK BOT ve TABANLIKLARA GEREK YOK

Ortopedik ayakkabılar ve özel olarak yapılan yürüme cihazları ‘ortez’lerin kullanım amacı çocuk felci, spastik hastalık (serebral palsi), doğuştan omurilik felci (spina bifida), doğuştan veya sonradan oluşan ve düzeltilemeyen ayak kemik hastalıkları gibi ciddi sorunlarda yürümeyi kolaylaştırmaktır. Bu konuda ülkemizde yaptığımız bilimsel araştırmalar ortopedi hekimleri de dahil olmak üzere çocuk hekimlerinin çocuk düztabanlığının tedavi edilmesi gerektiğini düşündüklerini gösterdi. Bu yanlış inanış özellikle ailelerde, anneanneler, babaanneler, dedeler arasında çok yaygın, onlar muhakkak çocuğa ortopedik bot verilsin, tabanlıklar kullanılsın isteğindeler. Bu inanışlar bilim dışıdır ve ailelerin bu konuda eğitilmesi önemlidir. Çocuğuna ortopedik ayakkabı almış olan insanlar bunların kaba saba, ağır, hantal ve sert olduğunu, çocukların rahat etmediklerini, ağrı ve sıkıntı çektiklerini bilirler.
Düztabanlık esnek düztabanlık ve rijid düztabanlık olarak ikiye ayrılır. Esnek düztabanlık, toplumda yüzde 20’ye yakın sıklıkta gözlenir, genelde sorunsuzdur, ağrı yapmaz. Profesyonel futbolcular, dünya şampiyonu atletlerde veya ağır iş yapan insanlarda da vardır, farkında bile olunmaz. Askerlikte de sorun değildir. Rijit düztabanlık ise çok nadirdir, kemik hastalıklarından kaynaklanır ve ağrılıdır. Bunları birbirinden ayırmak gerekir.
O BACAK VE X BACAKÇocukluk çağında 1.5 ila 3 yaşında görülen O harfi şeklindeki bacak eğrilikleri kendiliğinden geçer. Daha sonra da 3 ile 6 yaş arası bacakların X şeklinde olduğu bir dönem vardır. Bu sefer bacaklar, hafif şekilde dışa döner. Bu da kendiliğinden geçer. Bunların hepsi doğaldır. Kalıcı O bacağı olan çok az sayıda bir grup çocuk olabilir. D vitamini eksikliğinden kaynaklanan raşitizm hastalığı ise tarihe karışmaktadır. Sonuç olarak çocukluk çağında gözlenen basma kusurları doğal gelişimin bir parçası ve zamanla çocuğun yürümesi olgunlaştıkça kendiliğinden düzelmekte. Tabanlıkların, ortopedik botların kullanılması ayak gelişimine dair hiçbir şeyi değiştirmediği gibi aile kesesine yük oluyor ve çocuğun da ayağını rahatsız ediyor. Bu bilimsel gerçek ışığında tabanlığı çıkartıp, çocuğu normal pabuçla yaşama alıştırmak lazım.”




2 yorum:

BAL TATLISI dedi ki...

Mehaba :))
Boloğunuzu Yetenekli hanımlar gurubunda gördüm ve ziyarete geldim çok güzel ve yararlı bir blog hazırlamışsınız bende beklerim sevgiler


bu arada küçük bir tavsiye yorum bölümündeki kelime doğrulama ziyaretçilerin yorum yazmasını zorlaştırdığından yorum yazmazlar kaldırırsanız yorum yazmak daha kolay hale gelir

Unknown dedi ki...

:)Hoşgeldiniz sayfama teşekkür ediyorum yeni açmış bulunmaktayım blogumu çalışmalar düzeltmeler oluyor.Uyarınız için tekrar teşekkür ederim.