2 Ekim 2014 Perşembe

Çocuklara bayramı yaşatın!..

Bayramlar, hemen hemen herkesin özlemle beklediği günler… Bayramlaşmalar, el öpmeler, alınan hediyeler… Son yıllarda birçok kişi için bu özel anlamlarından uzaklaşıp tatil olarak görülmeye başladıysa da yine de çocuklar için bu günler her zaman özel. Çünkü bayramın tadını en çok çıkartan ve çıkartması gereken onlar. 

Şehir hayatının getirdiği yoğun ve stresli hayat insanların yakınlarına çok daha az vakit ayırmalarına neden oluyor. Uzun süren iş saatleri, trafikte geçen zamanlar ve yaşamdaki rekabet savaşları yalnızlık duygusu çeken insanların sayısını artırıyor. Bayramlar ise kişilerin hissettikleri yalnızlık duygusunu azaltmak ve ihtiyaç duyulan güven ortamının yaratılması için mükemmel fırsatlar yaratıyor. Herkes için önemli olan bayramların esas sahipleri ise çocuklar. Çocuklar, normal zamanda göremedikleri ya da bir araya gelemedikleri birçok akrabaları ile bir araya gelerek destek ve dayanışma duygularını hissedebiliyorlar.

Çocuklarınızı bayramlaşmaya götürün
Bayramlar çocuklar için özel anlardır. Bu günler, çocukların sürekli aldıkları ve kendilerini özel hissettikleri dönemler. Bayramlaşma sırasında büyüklerinden para, şeker ya da hediye alan çocuklar kendilerini mutlu hissediyor. Bu ortamı yaşayan çocukların bayramda hissettikleri diğer önemli duygular ise dayanışma ve paylaşma.  Çocukların tün bu özel hisleri yaşamaları için mutlaka bayramlaşmaların yaşandığı ortamlarda olmaları gerekiyor.

Hem bugüne hem de eski bayramlara odaklanın
Anne babaların çocuklarının bayramlarının daha güzel geçmesi için hem bugüne ve hem de kendi geçmişlerine odaklanabilmeleri önemli. Bugüne odaklanmak çocukların kendilerini özel hissetmelerini sağlayacak temiz ve düzgün kıyafetler hazırlamak.  Geçmişe odaklanmak ise kendi çocukluk anılarını onlarla paylaşmak. Çocuklar şimdiki zamanda yaşıyor.  Anne babalarının çocukluklarında neler yaşandığını bilmiyor ama aynı zamanda da merak ediyorlar. Bu nedenle ebeveynlerin kendi çocukluklarındaki bayramları onlarla paylaşmaları bayramı daha iyi anlamalarını sağlıyor.

Sınırlı özgürlükler tanıyın
Çocukları çocuk olarak kabul etmek ve onların belirli sınırlar içerisinde özgürce bayramı yaşamalarına imkan tanımak gerekiyor. Ancak bunların yanı sıra sınırsız özgürlük de uygun değil. Çocuğun her istediğini yapmasına ya da iki kilo şeker yemesine izin vermemek gerekiyor. Ama yetişkin gibi tutarlı davranması da beklenemez. Bu günlerde çocuklara sınırlı özgürlükler vermek çocuğun bayramı daha coşkulu yaşamasını sağlıyor. Arkadaşlarıyla oyunlar oynadıklarında ya da istedikleri yemekleri miktarınca yediklerinde kendilerini daha mutlu hissediyorlar. Sürekli anne babanın gözleri üzerinde olan çocuklar kendilerini rahat biçimde ortaya koyamadıkları için bayram coşkusunu yeterince hissedemiyorlar.

Hiç yorum yok: