11 Nisan 2014 Cuma

DOĞUM ÇANTASI HAZIRLAMA
Hamilelikte doğum sırasında hastaneye giderken yanımızda bulundurmamız gerekenler...

Doğuma hazırlanan anne adayları 8. aydan itibaren hastaneye giderken yanlarında götürecekleri doğum çantasını hazır bulundurmalı, hatta arabada yanlarında taşımalılar. Çantayı eksiksiz olarak hazır bulundurmak özellikle ilk kez anne olacak hamilelerin kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayacaktır.

Zaten oldukça heyecanlı olacağınız bir dönemde hastaneye yetişmeye çalışırken birçok gerekli şey unutulabilir. Anne ve babanın o anda önlenebilecek stresleri azaltmak için doğum çantasını doğumdan önce hazırlamalarını tavsiye ediyoruz. Bu yazıda özellikle ilk kez bu mutluluğu yaşayacak aileleler için doğum çantasında olması gerekenleri aktarmaya çalışacağız.

Doğum çantası hazırlanmadan önce doğum yapılacak hastaneyle iletişime geçilmeli ve hastanenin bebek ile anne adayına sağlayacağı eşyalardan haberdar olunmalıdır. Bu şekilde bazı şeyleri boşuna taşımış olmazsınız. Doğum çantası hazırlarken mevsimsel şartları da göz önünde bulundurmalısınız. Genellikle tek bir çantaya sığılması mümkün olmadığından malzemeleri anne ve bebek için olmak üzere iki gruba ayırıp iki ayrı çanta yapabilirsiniz.

Anne için gerekli malzemeler: Annenin hastane çantasında bulunması gerekenleri aşağıda listelemeye çalıştık.
 
  • Gecelik: Her ne kadar hastaneler gecelik olarak kullanılabilecek önlükler verse de, kendi seçtiğiniz geceliklerle özellikle ziyaretçilerinizin yanında daha rahat hissetmek için yanınızda 2-3 adet koton ve rahat gecelik bulundurmayı tercih edebilirsiniz.  Geceliklerinizi seçerken, bebeğinizi rahat emzirebilmek için önden düğmeli gecelikleri almanızı öneririz.
  • Sabahlık: Hem üşümemek, hem de hastane koridorlarında yapacağınız zorunlu yürüyüşlerde kendinizi daha iyi hissetmek için mevsimine göre bir sabahlığı yanınıza almayı unutmayın.  
  • Terlik: Yanınıza iki adet terlik almanızı öneririz. Biri ıslak diğeri kuru zeminler için olmalı ve ikisi de kaymayı önleyecek materyallerden yapılmış olmalı. Ne kadar modern olursa olsun hastanelerin genelde enfeksiyona müsait yerler olması nedeniyle atılabilecek havlu terlikler ve basit flip-flopları seçebilirsiniz, ya da eve döndüğünüzde kullanmadan önce mutlaka iyice yıkamalısınız.
  • Kişisel bakım seti: Bu seti kendi ihtiyaç ve alışkanlıklarınız doğrultusunda oluşturup, dağılmaması için küçük bir çanta içine yerleştirmelisiniz. Bizim önerimiz diş macunu, diş fırçası, sabun, şampuan, tarak, fırça, deodorant, nemlendirici, dudak kremi, kullanıyorsanız kontakt lens kutusu ve solüsyonu, fotoğraf çektirmeyi planlıyorsanız bebeğinize zarar vermeyecek anti-alerjenik, paraben içermeyen makyaj malzemelerini unutmamanızdır. Bu ürünlerin seyahat boyu versiyonlarını edinebilirseniz çok iyi olur. Bu arada bizden genel bir not: aslında sadece hamileyken veya emzirirken değil hayatınız boyunca paraben ve kurşun içeren ürünleri kişisel bakım rutininizden çıkarmalısınız.
  • Hijyenik set: Bu seti de ufak bir çanta veya poşette ayrıca doğum çantanıza eklemenizi öneririz. Bu sette hassas meme uçları için krem, hijyenik pedler ve meme uçları için pedler (emzirmeseniz dahi akıntınız olacaktır) bulundurmalısınız.
  • İç çamaşırı: Hastanede bir ya da iki gün kalacak olsanız da oldukça fazla iç çamaşırı ihtiyacınız olabilir. Normal şartlar altında 3-4 külot (tek kullanımlık olabilir), 2-3 tane emzirme atleti, 2 emzirme sütyeni, 2-3 çift kalın çorap götürebilirsiniz. Yeriniz varsa banyo için vücut havlusu ekleyebilirsiniz.
  • Elektronikler ve diğer: Telefonunuz için şarj aleti, fotoğraf makinesi, sevdiğiniz şarkılarla dolu bir MP3 çalar veya cep telefonunuz, doğumu beklerken sizi ve yakınlarınızı oyalayacak dergileri yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz. Not almak için ufak bir defter veya not kağıtları ile bir kalem de o gün olanları hatırlamanıza yardımcı olur, ayrıca bebeğinizin ilk muayenesine dair not almak ve bunları saklamak isteyebilirsiniz. Bebek hatıra defteri tutmak istiyorsanız bunu da mutlaka yanınızda bulundurun. Bebeğin ilk doğduğundaki el ve ayak izleri, doktorunun mesajı ileride size gülümsetecek detaylar olacaktır.   
  • Evraklar: Sigorta bilgileri, kimlik fotokopileriniz, bir miktar nakit para, nüfus cüzdanı kopyası, kan ve idrar tahlilleri kopyaları.
  • Eve dönüş kıyafeti: Mevsime uygun şekilde hamileliğinizin son aylarında giydiğiniz rahat kıyafetlerden birini ve düz rahat bir ayakkabıyı yanınıza almanızı öneririz.
  • Opsiyonel: Eğer çantanız almıyorsa bu listedekileri es geçebilirsiniz, tamamen size bağlı. Yeriniz kaldıysa saç kurutma makinesi, saç aksesuarları (kırmızı renkli saç bandını hiç bir hamile unutmaz). Doğum sancıları esnasında size iyi gelecek sağlıklı atıştırmalıkları veya doğumdan hemen sonra çok acıkmış olacağınız için hastanede canınızın çekebileceği güzel bir ödülü de doktorunuza sorarak yanınıza alabilirsiniz.
Ayrıca hastanede sizinle eşiniz kalacaksa onun da kendisi için ufak bir çanta hazırlaması son dakika telaşesini önleyecektir.
Son olarak da, yolda suyunuzun gelmesi ihtimaline karşı hastaneye giderken yanınıza alacağınız büyük boy bir havlu ve çöp torbası sizi veya eşinizi can sıkıcı bir temizlik seansından kurtarabilir.

Bebek için gerekli malzemeler: Hazırlayacağınız ikinci doğum çantasında olması gerekenleri aşağıdaki şekilde sayabiliriz. Çoğu bebek eşyası küçük olduğundan şanslısınız, bu çanta çok büyük olmayacak.

  • Kişisel bakım seti: Bebe şampuanı, saç fırçası, ıslak mendil, tırnak törpüsü (bazı bebekler gerçekten uzun tırnaklarla doğabiliyor) gibi bakım ürünleri. Bebeğinize emzik vermeye karşı değilseniz yanınıza bir veya iki emzik alabilirsiniz.
  • Çarşaf: Eğer hastaneninkileri kullanmak istemiyorsanız bebek yatağı için çarşaf ve her ihtimale karşı bir battaniyeyi (minik yavrunuzu sarmalamak için eve dönüşte de işinize yarayacaktır) çantaya atabilirsiniz.
  • Bebek kıyafetleri: Her birinden ikişer tane olma şartıyla badi, yelek, önlük, hırka, zıbın, pijama altı, çorap, tulum şapka ve eldiven (hem yavrunuzun yüzünü çizmesini önlemek hem de soğuğa karşı korumak üzere) ve kirli çamaşır torbası.
  • Eve dönüş kıyafeti: Mevsimine ve tahmin edilen doğum kilosuna uygun kıyafetler ile yine mevsimine uygun güneşten veya soğuktan koruyucu bir şapka, üstüne örtmek için battaniye. Eğer kış mevsimindeyse bebek için müflonlu kendiliğinden patikli ve eldivenli kar kıyafetlerinden bulundurmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca bebek koltuğunu da önceden arabanızın arka koltuğuna monte etmeniz işleri kolaylaştıracaktır.
  • Daha büyük çocuklarınız için: Eğer bebeğinizin abi veya ablası varsa onların ailenin yeni ferdine ısınmasını sağlamak çok önemlidir. Doğumdan sonra sizi ziyarete geldiklerinde onları unutmadığınızı göstermek için başucunuzda mutlaka resimlerini bulundurun. Ayrıca yaşları küçükse bebek kardeşlerininin onlara birer hediye getirdiğini söyleyip daha önceden hazırladığınız hoşlarına gidecek birer oyuncak verebilirsiniz.   

Neleri yanınızda getirmenize gerek yok:
Değerli eşyalarınızı daha emin olacakları bir yerde bırakın.  
  • Bebek bezi: Hastanede kaldığınız sürece bebek bezlerini dert etmenize gerek yok. Sadece eve dönüş yolunuz uzunsa her saat için bir adet bebek bezini yanınıza alın.
  • Bebek için oyuncaklar: Minik yavrunuz henüz onlarla ilgilenecek kapasiteye sahip olmadığı için yanınızda kalabalık yapmasına hiç gerek yok.
Son olarak:
Hastaneye girişte hemşire bankosuna bırakacağınız bir kutu çikolata size önünüzdeki iki gün boyunca yardımcı olacak hemşireler için güzel bir jest olur. Çıkarken de doktorunuz ve hemşirelerinize minik teşekkür notları onları gülümsetecektir. 

Hiç yorum yok: