11 Nisan 2014 Cuma

HAMİLELİĞİN 9. AYI

9. Ay Gebelikte ANNE

39 hafta listeBu ay gebeliğinizin son zamanlarıdır. Gebelerin çoğu 40 haftayı doldurmadan önce doğum gerçekleşir.
Bebeğiniz artık tamamen gelişimini tamamladığındanher an doğum olabilir. Bu dönemde yalancı doğum sancıları ve gerçek doğum sancılarını iyi ayırt etmekgerekir. Gerçek doğum sancıları düzenli ve sık aralıklarla şiddeti giderek artarak olur. 10 dakika içerisinde üç kez sancı hissediler ve herbir kasılma 50 saniye sürer. Yalancı doğum sancıları ise sancılar düzensizdir ve sancılar arası uzundur ve şiddeti hep aynıdır. Gerçek doğum sancıları istirahatle geçmez. Düzenli ve şiddeti giderek artan kasılmaların başlaması, nişan bozulması olarak bilinen sümüksü tıkacın gelmesi, suyunuzun gelmesi doğum başladığını belirtir. Hastaneye giderek doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Doğum zamanı başlayınca rahim ağzı yavaş yavaş açılmaya başlar. Bu açıklık 10cm. civarına ulaştığında doğumun ilk evresi tamamlanmış olur.

9. Ay Gebelik Bebeğiniz

39 hafta 1 listeBebeğiniz ortalama 3000 – 3300 gr. ağırlığında ve 51 cm. boyundadır. Doğum için başın doğum kanalına girdiği bir pozisyonda beklemektedir. Gelişimini tamamladığından hareket alanı iyice azalmıştır. Lanogo tüyleri hemen hemen yok olmuştur. Dökülen lanugo tüyleri, cilttden dökülen hücreler barsaklarda mekonyumun (ilk dışkı) oluşmasını sağlar. Mekonyum yeşil, siyah renkte olup bebeğin doğduktan sonra ilk barsak hareketleri ile dışarı atılır. Dış dünya için hazır bir vaziyette beklemektedir.

9. Ay Gebelik Doğum Planlaması

dogum şekli listeGenellikle anne ve baba adayları doğumun normal doğum mu?, yoksa sezaryen ile doğum yapmak mı? arasında kararsızdırlar. Bu konuda mutlaka doktorunuza danışarak birlikte karar vermeniz sizi rahatlatacaktır. Doktorunuzgebelik takibi sürecinde, gebeliği tamamen normal seyretmiş bir annede, bebek çok aşırı büyük değilse ve annenin doğum kanalı yeterliyse, vajinal muayenede çatı darlığı yok ise, en önemlisi anne adayı normal doğum yapmak istiyorsa, normal doğum planlanabilir.
Bebeğinizin ters pozisyonda duruşu, makat pozisyonuyla gelmesi ya da yan yatıyor olması, doğum ağrıları sırasında bebeğin kalp seslerinde bozulma olması, bebekte oksijensizlik belirtilerinin ortaya çıkması, bebeğin çok iri olup annenin doğum kanalından geçememesi durumunda sezaryen ile doğum planlanır.

9. Ay Gebelik Süreci

Normal gebelik süreci 40 haftadır. Nadiren de olsa bu süreci aşan gebelerde vardır. Gün aşımı, miad aşımı, gün geçmesi, günü dolmuş, olarak tabir edilir. Bu durum daha çok, yaşı küçük annelerde ve yaşı büyük annelerde görülür. Bebek ölümü oranlarının yüksek olması sebebiyle günü geçen hamilelerinbekleme süresi 10 gün ile sınırlandırılmıştır. Beklenen doğum tarihinin üzerinden 10 gün geçmesine rağmen doğum gerçekleşmediyse, NST ile bebeğinizin kalp atım hızı takip edilir ve amnios mayi miktarı ölçülür. Bu konuda sizin ve bebeğinizin sağlığı için en doğru kararı doktorunuz verecektir. NST’ de bozulma, amnios mayi miktarında azalma olmuşsa, vajinal muayene sonucuna bağlı olarak suni sancı verilerek normal doğum denenir ya da sezaryen başlatılır.
İlk altı ay boyunca bebeğiniz için en sağlıklı besin maddesi olan sadece anne sütü ile beslemeyi UNUTMAYIN !!!
ŞİRİN VE MİNİK BEBEĞİNİZLE BİRLİKTE SAĞLIKLI, HUZURLU BİR HAYAT DİLİYORUZ…

Hiç yorum yok: