11 Nisan 2014 Cuma

HAMİLELİĞİN 8. AYI

8. Ay Gebelikte ANNE

Doğum gittikçe yaklaşıyor. Zaman daraldı. Artık doğum çantanızı hazır bulundurmakta fayda var.
Gittikçe daha da duygusallaşırsınız. Memelerinizden ilk süt olan kolostrum gelebilir.
Tansiyonunuzun artması anne ve bebek açısından risk taşıdığı için dikkat etmelisiniz.
Ölçülen tansiyon değerlerinin 14 / 9’u özellikle de küçük tansiyonun 9’u aşması durumlarında doktorabaşvurulmalıdır.
Bacaklarda şişmeler artar.
Kabızlık şikayetleriniz artar.
Sık idrara çıkma, mide yanması ve gaz problemleriniz olabilir.
Rahim oldukça büyüdüğünden solunum, sindirim ve dolaşım sistemindeki yüklenme giderek artar ve buna bağlı olarak sırt ağrılarınız artar
Rahmininizin büyümesinden dolayı düzensiz ve ağrısız kısa süreli kasılmalar yaşayabilirsiniz. Bunlaryalancı doğum ağrılarıdır endişe etmeye gerek yoktur. Fakat sıkça tekrarlanan ve acı veren kasılmalar, kanlı veya pembemsi vajinal akıntılar, alt karın boşluğunda basınç ve ağrı hissediyorsanız erken doğum belirtileri olabilir, hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktorunuz herhangi birengel görmediği takdirde cinsel hayatınıza devam edebilirsiniz. Gebelik döneminde cinselliği yaşamak gayet sağlıklı bir durumdur.

8. Ay Gebelik Bebeğiniz

Bebeğiniz bu ayda 48 cm. uzunluğundaortalama 2000 -2500 gr. ağırlığındadır. Bebeğiniz büyüdüğünden ve kilosunun artmasından dolayı rahimde çok yer kaplar ve bu sebeple hareketleri daha yavaş ve az olabilir. Endişe etmeye gerek yoktur. Anne adayı bu dönemden sonra bebeğin hareketlerini sıkı takip etmelidir. Bebeğinizin hareketlerinde normale göre daha fazla hareket veya hareketlerindeazalma hissederseniz, bu hiç oynamama durumunda 1 bardak süt içme sonrası 1 saat içinde hiç hareket hissedilmezse mutlakadoktorunuzla görüşmelisiniz. Bebeğinizin durumunu anlamak için bazı testler yaptırmak gerekir.
Cilt kırışıklıkları azalarak, yumuşak ve pürüzsüz bir hal alır. Yağ ve kas dokusundaki artış hızlanmıştır. Lanugo tüyleri dökülmeye başlar, omuz ve sırt bölgesinde az miktarda doğum sonrasında da kalabilir. İdrarını içinde bulunduğu amniotik sıvıya yapar. Bebeğinizin kemik gelişiminden dolayı bu dönemlerde daha fazla kalsiyuma ihtiyacı vardır. Bol bol süt ve süt ürünleri tüketmeye çalışın.

8. Ay gebelik Beslenme

Gebelik döneminde yenilmemesi gereken gıdalar, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, yüksek civa içeren derin su balıkları, deniz kabukları, çiğ ya da az pişmiş et, tavuk ve balık, çiğ veya az pişmiş yumurta, sakatatlar, çiğ salam, sosis, sucuk, pastırma, gereğinden fazla çay, kahve ve bitki çayları. Bol bol su içmeyi ihmal etmeyin.
Kafein, kahve, çay ve kolalı içeceklerle birlikte tüketilmektedir. Kafein tüketimi hamilelik döneminde olumsuz bir ilişki olduğu yönündeki veriler çelişkilidir. Sonuç olarak günde 1-2 fincan çay, kahve tüketiminin güvenli olduğunu söyleyebiliriz.
Gebelik döneminde anne adaylarının stresden mümkün olduğunca uzak durmaları gerekir.

Hiç yorum yok: