11 Nisan 2014 Cuma

HAMİLELİĞİN 7. AYI

7. Ay Gebelikte ANNE

Gebeliğin 6 ayını geride bırakarak 3. trimester dönemine girdiniz. Bu dönemdoğumun gerçekleştiği dönemdir. Yorgunluk hisleriniz gittikçe artar. Sırt ve belağrılarınız olabilir. Hormonlarınızın değişmesiyle vajinal akıntılarınız artar. Pamuklu iç çamaşırları tercih ederek hijyene dikkat edilmesi gerekir. El ve parmaklarında ağrı vekasılmalar hissedilebilir. Hamilelik süresince olabilecek gebelik zehirlenmelerine (pre-eklampsi) dikkat edilmelidirSabah saatlerinde el, ayak ve yüzde gereğinden fazla şişme, hızlı kilo artışı, sık ve çok baş ağrıları, görme bozukluğu, yüksek tansiyon gibi belirtilerin olması halindemutlaka doktorunuzla hemen görüşmelisiniz. Hızla büyüyen rahminizde Braxton-Hicks denilen düzensiz kasılmalar olabilir. Bacak krampları, varisler, basur, kaşıntılı cilt çatlakları, bel ağrıları, ayaklarda ödem, mide yanması, hazımsızlık gibi şikayetler 3. trimesterde daha sık görülür.
Hamileliğin 24.-28. haftaları arasında halk arasında bilinen şekerli su testi ,ağızdan alınan 50 gr. ile 1 saatlik glukoz (şeker) tarama testi yapılmalıdır. Glukoz taraması 140 mg / dl’den fazla saptanan gebelere 100 gr. glukoz ile 4 saatlik yükleme testi yapılır. Çıkan sonuca göre gebeliğe bağlı şeker hastalığı ( gestasyonel diyabet) tanısı konur ve sonuçlar değerlendirilerek tedaviye başlanılır.
Gebelikte kan uyuşmazlığı gibi problemleriniz varsa, yani anne adayının kan grubu Rh negatifse vücudunuzda bebeğinizin kanını etkileyecek antikorların oluşmasını önlemek için Rh immunglobülin aşısı olmanız gerekmektedir. Şayet bebeğinizin kan grubu Rh pozitifse, doğumdan sonra tekrar Rh immunglobülin aşısı olmalısınız.
Eğer adet dönemindeki gibi kasılmalar sık sık oluyorsa (saatte 4-5 kez tekrarlıyorsa), vajinadan azda olsa su geliyorsa, kanlı akıntılarınız oluyorsa erken doğum riskiniz olabilir. Hemendoktorunuzla görüşmelisiniz. Böyle durumlarda NST (nonstres test) denilen 2 probla rahim kasılmalarını ve bebeğin kalp atışları bir grafikte yazdırılarak görülebilir, gerekirse vaginal muayene yapılarak sonuca varılır.

Gebelikte 7. Ay Bebeğiniz

Bebeğiniz bu ayda yaklaşık 40 cm.uzunluğuna ulaşır, ağırlığı ise 1000 -1500 gr. civarındadır. Bu ayda dünyaya gelen bebeklerin yaşama şansı %90′dır. Bebeğiniz kendini dış dünyaya hazırlamak için kilo almaya başlar. Bebeğinizin yüz siması artık oluşmuştur. Kas dokusu artar. Cilt altı yağ birikimi devam eder ve saçları uzar. Bebeğinizin hareketleri dışarıdan farkedilebilir. Karaciğer, akciğer, bağışıklık sistemi olgunlaşmaya devam eder. Dışarıdan gelen güçlü bir ışığa gözlerini kırpıştırarak bebek tepki verebilir. Akciğerlerin gelişimi devam etmektedir.

Gebelikte 7. Ay Beslenme

Sağlıklı ve bilinçli beslenmek hem anne adayı hem de bebeğinizin sağlıklı dünyaya gelmesinde önemlidir. Yapılan araştırmalarda hamilelik döneminde yetersiz kilo alımı durumunda erken doğum riski ve düşük kilolu bebek doğurma oranının arttığı, fazla kilo alımı durumunda ise bebeğin büyük olmasına bağlı olarak sezaryen ile doğum oranının arttığı gözlenmiştir.

Hiç yorum yok: