11 Nisan 2014 Cuma

HAMİLELİĞİN 6. AYI

6. Ay Gebelikte ANNE

Artık kilo artışınız hızlandı. Kilo alım hızının ayda 2 kg. olmalıdır.Bebeğinizde kilo almaya başladı. Hareketlerini artık daha güçlü hissettirebilir. Babası bebeğin hareketlerini elini karnınıza koyduğu zaman rahatlıkla algılayabilir.
Bacak kramplarınız gittikçe artar. Magnezyum ve kalsiyum almanızkrampları azaltacaktır. Sırt ağrılarınız devam eder.
Bacaklarda ve yüzünüzde varisler oluşabilir ve bu durum doğumdan sonra geçer. Cildinizde sivilceler artar. Diş etlerinizde çekilme ve kanamalar görülebilir.
Gebeliğin bu haftalarında Renkli Doppler Ultrasonografi  yapılabilir. Ses enerjisinden yararlanılarak gerçekleştirilir, radyasyon içermediğinden güvenilir bir inceleme yöntemidir. Bebeğinizin kalbinde yapısal bozukluk olup olmadığını tespit edebilir. Bebeğinizin kalbinin ultrasonda en iyi değerlendirildiği haftalar 22. ve 24. haftalardır. Bu dönemde hem bebeğinizin hem de annenin gerekli damarlarının dopplerleri yapılabilir. Annenin rahmini besleyen damarlarının dopplerleri,doğacak bebeğin kilosunun düşük olup olmadığı konusunda bilgi verecektir.

Gebelikte 6. Ay Bebeğiniz

Hızla büyüyen bebeğinizin uzunluğu 18-21 cm. ağırlığı ise 400-600 gr. kadardır. Duyuları giderek gelişir. Beyaz kan hücreleri ve kırmızı kanhücreleri oluşmaya başlar. El, ayak, kol ve bacaklarını düzenli olarakhareket ettirebilir. Pankreas insülini daha düzenli salgılar. Kaşları, kirpikleri ve göz kapakları oluşmaya başladı. Cilt altı yağ depolanması devam eder. Dışarıdan gelen sesi ve güçlü ışığı algılayabilir. Safra kesesi ve karaciğeri çalışır durumdadır. Bilirubin salgısı artar. Pankreas gelişmektedir. Hızlı göz hareketleri başlar.

6. Ay Hamilelik ve Cildiniz

karın çatlakları  listeHamilelik sırasında cildiniz normale göre daha aktiftir. Hızla büyüyen memeler ve gerilen karın bölgesinde kaşıntı olması son derece normalbir durumdur. Hormonel değişimlerde ciltte hassasiyet artar ve karın ve memeler büyüdükçe ciltte çatlaklar oluşur ve bunun ilk belirtileri isekaşıntıdır.
Ayrıyeten kan akımının artması ve ter bezlerinin hızlı çalışması sonucu cilt kıvrımlarında, kasıklarda, meme altlarında terlemeye bağlı döküntü ve kaşıntılarda olabilir. Bu bölgelerde cilt mantarı gelişebilir ve kaşıntıya neden olabilir. Yükselen östrojen miktarına bağlı olarak avuç içi ve ayak tabanlarında kızarıklıkla birlikte kaşıntı olabilir. Bu durum doğumdan hemen sonra gerileyerek kaybolur.
Günlük yürüyüşler yapmaya özen gösterin. Alçak topuklu ortapedik ayakkabıları giymeyi tercih edin. Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapan anne adaylarının daha kolay doğum yaptığı söyleniyor.

Hiç yorum yok: