11 Nisan 2014 Cuma

HAMİLELİĞİN 5. AYI

5. Ay Gebelikte ANNE

Gebeliğin tam ortalarında bulunduğunuz dönemdesiniz. Bebeğinizin gelişme dönemi hızla ilerliyor. Karnınız büyümeye başladı, dışarıdan bakıldığında hamile olduğunuz anlaşılabilir. Hamilelikgiymenin zamanı. Bebeğinizin hareketlerini daha net ve daha çok hissedebilirsiniz. Uterusun öne doğru büyümesi bel ağrılarına neden olabilir. Nefes almakta zorlanabilirsiniz. Rahmin büyümesiyle mideye baskı yapması sonucu reflü oluşabilir. Reflüyü azaltmak için az ve sık aralıklarla yemek yemek ve yatarken vücudun üst kısmını hafifçe yükseltmek tavsiye edilir. Dudakların üstünde, yanaklarınızda ve alnınızda kahverengi lekeleroluşabilir. Bu durum doğumdan sonra kendiliğinden kaybolur. Bebeğinizinde büyümesiyle gerilen ve büyüyen karın bölgesinde, memelerde, kalça ve basen kısımlarında çatlaklar oluşabilmektedir. Düzenli olarak cildi yumuşak tutacak ve çatlamasını engelleyecek kremler kullanılmalı veya daha ekonomik ve etkili olmasını istiyorsanız kakao yağı veya badem yağı kullanmalısınız. 

İkili ve Üçlü tarama testi

İkili ve üçlü tarama testlerinin sonucunun sıkıntılı çıkması durumunda 16 – 18 haftalarda amniosentez yapılması gerekir. Amniosentez, bebeğin içinde bulunduğu amnio sıvısından numune alma işlemidir. Eğer anne adayı daha önceki doğumlarda genetik anomali hastalığı olan bir çocuk doğurmuşsa, ailede kromozom bozukluğu olan biri varsa, anne adayının yaşı yüksek ise, test ve ultrason sonuçlarında herhangi bir risk saptanmamışsa bebeğin kromozomlarına bakmak için amniosentez uygulanır.

5. Ay Gebelikte Bebeğiniz

5 aylık listeBebeğiniz bu ayda 14- 16 cm. uzunluğunda 280-320 gr. ağırlığındadır. Daha fazla hareket eder. Güçlü hareketleri dışarıdan bakıldığında fark edilebilir  Bebeğiniz dışarıdan gelen sesleri duyabilir ve tepki verebilir. Zaman zaman uyur ve uyanır, Kalp atışları hızlanır, Erkek bebeklerde testisler torbalara inmeye başlar. Kız bebeklerin yumurtalarında 6 milyon yumurta hücresi vardır. Lanugo denilen ince tüyler tüm vücudu kaplar. Doğum sonrası ısı ayarı için gereken cilt altı yağ dokusu bebeğinizde birikmeye devam eder. Amniotik sıvıda meydana gelen herhangi bir sorundan korumak için bebeğinizin vücudu verniks kazeoza denilen kaygan balmumuna benzeyen bir madde ile kaplanır. Refleksleri gelişmiştir. Artık bebeğinizin bir ayak izi var.

5. Ay Gebelik Beslenme

Sizin ve bebeğinizin sağlıklı gelişimi açısından düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli, en azından yürüyüş ve egzersiz hareketleri yaparak kendinizi rahat bir doğuma hazırlamalısınız. Stresten, sigara ve alkol de uzak durmalısınız.
Tuzlu yemeklerden kaçınılmalı,  mineral ve vitamin yönünden zengin sebze ve meyveleri tüketmek, protein yönünden zengin et ve süt ürünlerini tüketmek, beyin gelişimi yönünden günde 1-2 adet ceviz ve haftada 1-2 gün balık tüketmek tavsiye edilir.
Hamilelikte bol sıvı alımı çok önemlidir. Sıvı ihtiyacının büyük bir kısmını su içerek karşılamak gerekir.Günlük yaklaşık 2 litre yani 10 su bardağı su içilmelidir.

Hiç yorum yok: