11 Nisan 2014 Cuma

HAMİLELİĞİN 4. AYI

4 Aylık Gebelik Anne

Gebeliğin balayı ayları olarak bilinen 2. trimester dönemine girmiş bulunmaktasınız. Bu aylarda artık mide bulantıları, kusmalar yavaş yavaş geçtiği için anne adayı eski enerjisine kavuşur. Folik asitinde neden olabileceği, memelerde duyarlılık, midede yanma ve ekşime, baş ağrısı, kabızlık gibi şikayetler devam edebilir. Yüzünüz ve vücudunuzda chloasma (gebelik maskesi) denilen lekelenmeler olabilir. Doğumdan sonra kendiliğinden düzeleceği için endişelenmenize gerek yoktur.
Kilo artışlarınız artık başlar. Bu dönemlerde vücudunuzda çatlaklar oluşacaktır. Çatlak önleyici kremler, kakao yağı veya badem yağı kullanmanız önerilir. Bacaklardaki toplardamarlar belirginleşerek varis oluşur. Bu dönemlerde varis ve hemoroid gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Gerekirse varis çorapları giyebilir, yattığınız zaman bacaklarınızı kalbiniz düzeyine kadar yükselterek dinlenebilirsiniz. Tansiyonunuz düşebilir. İdrara sık çıkma olabilir. Bu dönemden itibaren anne adaylarında cinsel dürtüler yeniden fazlalaşır.
C vitamini eksikliğinden ve damarlarınızdaki kan hacminin gebelik öncesine göre 2 kat artmasından dolayı burun kanamaları olabilir. Bazı anne adayları bu dönemde bebeğin hareketlerini hissedebilir. Bazen de barsakta gaz veya karında kas seğirmesi gibi hareketleri bebek hareketi gibi algılayabilirsiniz.

Down Sendromu Üçlü Tarama Testi

16. ve 20. haftalarda Down Sendromu açısından önemli olan üçlü tarama testi yapılmalıdır. Üçlü tarama testi için anneden alınan kan testi sonuçları ve bebeğin baş çevresi ultrasonografide ölçülerek karşılaştırılır ve bebeğin Down Sendromu olma riski belirlenir.

4 Aylık Hamilelik Bebek

Bebeğiniz bu ayda 9 – 11,5 cm boyunda ve 100 gr. ağırlığındadır. Bebeğinizin yüzü insan yüzüne benzemeye başlamıştır. Gözleri, burnu ve kulakları artık yerli yerindedir. Karaciğerinden safra sıvısı salgılanabilir, pankreas bezinden insülin üretimi başlamıştır. Bebek içinde bulunduğu amnion sıvısını yutarak idrar olarak çıkartır ve oda amnion sıvısına karışır.
Bebeğinizin refleksleri gelişmiştir, kaşlarını çatabilir, gözlerini kısabilir, yüzünü ekşitebilir, çişini yapabilir ve büyük bir ihtimalle baş parmağını bile emmeye başlayabilir. Cinsel organları tamamıyla oluştukları için cinsiyet ayrımı ultrasonografi ile rahatlıkla ayırt edilebilir. Tiroid bezi gelişmiş ve tiroid hormonları oluşmaya başlamıştır.
Bu dönemde lanugo dediğimiz renksiz olan küçük tüyler doğumdan hemen önce dökülünceye kadar vücudun hemen hemen tamamını kaplar. Ense uzar çene belirginleşir. Artık bebeğiniz bir parmak izine sahiptir. Kemikleri sertleşemeye ve sağlamlaşmaya başlamıştır. Kas gelişimi güçlenerek devam etmektedir. El, kol ve bacak hareketleri biraz daha hızlanmıştır. Plasenta ve bebeğinizin boyu hemen hemen aynıdır.

4 Ay Gebelik Beslenme

Gebelik döneminde bol bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az 2 – 3 litre sıvı alınmasına özen gösterilmeldir. Gebelik döneminde bilinçsiz kullanılan ilaçlar hem bebeğinize, hem de size sağlık açısından ciddi zararlar verebilir. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde size uygun ilaçları önerecektir.
Hamilelikte demir ihtiyacı bebeğin ve annenin temel ihtiyaçlarındandır. Gebelikte oluşan demir eksikliğine bağlı kansızlıklar erken doğumlara, bebeğin düşük kilolu olmasına sebep olabilir. Artan kanınızın oksijen taşıma kapasitesinin artmasını sağlamak, bebeğinizin doğumdan sonra kullanacağı demirin depolanmasından dolayı fazla miktarda demire ihtiyaç vardır. Demir bakımından zengin besinler yağsız kırmızı et, ton balığı ve karaciğerdir.
Hayvansal yiyeceklerdeki demir, sebze ve kuru meyvelerden alınan demirden daha kolay bağırsaklardan emilir. Et yemeyen anne adaylarının aldıkları gıdalardaki demirin emilimini artırmak için C vitamini açısından zengin gıdalarla beslenmeleri gerekir. Protein, mineral ve vitamin ihtiyaçlarınızı karşılayan gıdalar tüketmelisiniz.

Hiç yorum yok: