11 Nisan 2014 Cuma

HAMİLELİĞİN 3. AYI

3. Ay Gebelik Anne

Gebeliğin ilk trimesterini bu ayda bitirmiş oluyorsunuz. Bebeğiniz henüz embriyonik dönemdedir. Dışardan bakıldığında hamile olduğunuz henüz anlaşılamaz. Bu aylarda midenizde yanma ve ekşime şikayetleri artabilir, hazımsızlık ve gaz problemleriyle karşılaşabilirsiniz.
Memelerde hassasiyet, kabızlık, sinirlilik, yorgunluk, sabah bulantıları ve duygu karmaşası yaşayabilirsiniz. Gittikçe duygusal anlamda daha hassas bir dönem içindesiniz. Diş etlerinde şişmeler olabilir, bebeğinizin dişleri ve kendi diş etlerinizin sağlığı için yeteri kadar flor almalısınız. Dişlerinizi flor içeren macunla düzenli fırçalamalı ve eğer çürükler var ise tedavi ettirmelisiniz. Bel vesırt ağrısı şikayetleriniz artabilir. Ayak ve bacaklarınızda görülen kramplar sıklaşır. Bel ve sırt ağrılarınız için otururken bel boşluğuna desteklemek adına yumuşak bir yastık koyabilirsiniz. Ayağınıza ve bacağınıza kramp girdiğinde ise ayakları yukarı doğru kaldırıp parmak uçlarınıgergin tutmak önerilir. Potasyum yönünden zengin besinlerin krampları azalttığı söylenmektedir. Karnınızda koyu renkli çizgi (Linea nigra) belirmeye başlayabilir.
Gebelik dönemi boyunca anne adayları sıkıntılı ve gergin dönemi daha kolay atlatmak için psikologlarında önerisi olan bir takım aktiviteler yaparak kendilerini rahatlatabilirler. Geleceğe dair bebeğinizle ilgili güzel hayaller kurabilir, bebeğinizi sevmeye şimdiden başlayabilirsiniz.

3. Ay Gebelik Bebek

12 hafta ultrason listeBebeğinizin boyu bu ayda 5 – 7 cm. ağırlığı ise 10- 15 gr. kadardır. Bu dönemden itibaren bebeğinizin tüm hayati organları oluşmuş durumdadır. Dış cinsel organları görülmeye başlar, ancak cinsiyet ayrımı yapmak içinerkendir. Bebeğiniz artık sıvı yutabilir. Bebek amnion sıvısının suyunu yatarak nefes alıp verme hareketleri yapar. 12. haftada plasenta hormon üretmektedir.
Bebeğiniz artık bir insan şeklini almaya başladı. Hızla gelişen bebeğiniz, bağırsakları göbek bağından karın boşluğuna doğru harekete geçer, böbrekleri mesanesine doğru idrar salgılamaya başlar. Göz kasları gelişmiştir. Dil tomurcuğu belirginleşmiş, ses telleri oluşmuştur. 12. haftada sinir hücreleride hızla çoğalmaya başlar. Sinir hücreleri arasındaki bağlantı ve teması sağlayacak beyin sinapslarıda hızla oluşmaya başlar.

3. Aylık Hamilelik Beslenme

Omega-3 listeOMEGA 3 yönünden zengin besinleri tercih etmelisiniz. Bebeğinizin beyin gelişimi açısından haftada 2 gün balık, günde 2 tane ceviz yemelisiniz. Ispanak ve semiz otununda omega 3 yönünden zengin olduğunu biliniz. Kalsiyum yönünden zengin gıdalar arasında süt, yoğurt, beyaz peynir, kaşar peyniri gibi süt ürünlerinden oluşan diğer gıdalar ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketmelisiniz. Süt ve süt ürünleri yağlı oldukları için yağsız (light) süt, yoğurt ve peynirleri tercih edebilirsiniz. Kalsiyum yönünden çok farkları yoktur. Light süt ile normal süt arasındaki fark sadece yağının alınmış olmasıdır. Hatta light sütler genelde normal sütlerden daha fazla kalsiyum içerirler Light süt içerek hem yeterli miktarda kalsiyum almış olur hem de gereksiz yere kalori almazsınız. Az pişmiş et, balık, tavuk ve yumurtadan gibi besinlerden uzak durun.
Bulantıları azaltmak için günde 1 fincan (200 ml.) ahududu çayının iyi geldiği söylenmektedir, bulantıları önemli bir şekilde azaltmaktadır.
Gebelik dönemi boyunca, doktorunuzun bilgisi ve onayı dahilinde düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmak, hatta mümkünse yüzmek faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok: