11 Nisan 2014 Cuma

HAMİLELİĞİN 2. AYI

2. Ay Gebelik Bebeğiniz

7 hafta gebelik fetus listeBebeğinizin boyu ortalama 1 – 1,5 cm civarındadır. Ultrason ile görülebilir hale gelir. Kalbi atarak kan pompalamaya başlar, kalp atışları artık rahatlıkla ultrason muayenesinde duyulabilir ve görülebilir. Kalpte 4 odacık oluşur ve bebeğin vücudunda kan akımı başlamıştır. Kol ve bacaklar uzayarak, el ve ayak parmakları yumrular halinde çıkıntılar yapar.
Beyin, omurilik, omurga ve sinir yolu ektoderm (iç deri) denilen en üst tabakada gelişmeye başlar.  Aynı zamanda deri, saç, tırnak, meme, ter bezi ve diş minelerinin gelişimine yardımcı olur. Kalp ve dolaşım sistemi orta tabakada (mezoderm) şekillenmeye başlar.
Aynı zamanda bebeğinizin kas, kıkırdak, kemik ve deri altı dokularında şekillendirir. Dış deride ise (endoderm) bebeğinizin akciğer, bağırsak, tam gelişmemiş idrar sistemi, karaciğer, tiroit ve pankreas gibi organları şekillendirir. Bu dönemde bebeği besleyecek ve oksijenin bebeğe ulaşmasına yardımcı olacak koryon villus adı verilen doku ve kordon bağı oluşmaktadır.

Gebeliğin 2. Ayın da Beslenme

gebelik beslenme listeAnne adayları bu dönemde sık sık ve az yemek yemelidirlerMide bulantılarını bastırmak için ayran, tuzlu kraker, beyaz leblebi, zencefil içeren gıdalar veya zencefil tabletleri ve meyve yemelidirler. Bulantı ve kusmalarınız şiddetliyse biraz kilo kaybetmiş olabilirsiniz.
Hamile bayanlar gebelik dönemlerinde kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamalıdırlar. Bu dönemlerde yeterli kalsiyum alınmaz ise bebeğin gelişimi için gereken kalsiyum annenin kemiklerinden karşılanır. Bu da annede kalsiyum eksikliğine ve ileri ki yaşlarda kemik erimesine sebep olabilir. Gebelik dönemindebir kadının günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 mg.’dır. Süt ve süt ürünlerini bolca tüketiniz.
Çay ve kahve tüketimini mümkün olduğunca azaltın. Sigara, alkol gibi size ve bebeğinize zarar verecek şeylerden uzak durun. Zorlamadan egzersiz yapabilir ve günlük en az yarım saat yürüyüşlere devam edebilirsiniz. İmkanınız varsa yüzebilirsiniz.

Gebelikte 2. Ay Cinsel Hayat

hafta hafta gebelik ve cinsellik listeCinsel hayatınıza doktorunuzun önerileri doğrultusunda devam edebilir, ancak kanama, ağrı, düşük riski, erken doğum riski, enfeksiyon riski gibi durumlarda doktorunuz cinsel hayatınıza kısıtlama getirebilir.

Hiç yorum yok: