6 Nisan 2014 Pazar

HAMİLE OLDUĞUNU ÖĞRENDİKTEN SONRA YAPILMASI GEREKENLER

Hamileliğinizi mutlu ve sağlıklı geçirmenizi sağlayacak öneriler...


Hamileliğinizin tadını çıkarmak varken hamilelikle ve doğumla ilgili kafa karıştırıcı konulara dalmanız sizi rahatlatmaktan çok,yoracaktır. Unutmayın, dünyadaki tek hamile siz değilsiniz. Sizin gibi birçok anne adayı var ve birçok kadın da sizinle benzer süreçlerden geçti. Şimdi de kucağında minik bebeğini tutuyor. Artık endişelenmeden hamileliğinizin tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz. 

Doğum öncesi kursuna gidin
Bu kurslar sizin doğumla ilgili bilgi almanız, kafanızdaki soru işaretlerini gidermeniz için çok faydalı. Üstelik bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonraki döneme ait bilgiler de içeren bu kurslarda doğuma hazırlıktan bebek bakımına birçok bilgi edinebiliyorsunuz. Kısacası hamile kaldığınızı öğrendikten sonra ilk yapmanız gereken şey, bir doğum öncesi hazırlık kursuna kaydolmak olmalı. Böylelikle sizin gibi anne adaylarından oluşan yeni bir arkadaş çevresi de edinebilirsiniz.

Alkolle vedalaşın
Gündelik hayatınızda sosyal bir içici olarak alkol tüketiyorsanız hamileliğinizle birlikte alkol almayı bir kenara bırakmalısınız. Sonuçta sonsuza kadar hamile olmayacaksınız, sizin de bildiğiniz gibi sadece bir dokuz ay yediğinize ve içtiğinize dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin akşam yemeğinizin yanında bir kadeh kırmızı şarap içmek istediyseniz, yerine üzüm suyunu tercih edebilirsiniz. Ya da arkadaşlarınızla dışarı çıktığınızda alkolsüz kokteylleri deneyebilirsiniz. İnanın bu dönem de birbirinden harika kokteyller keşfedeceksiniz. 

Genel bir sağlık kontrolünden geçin
Koca bir günü hastanede geçirmek mi? Evet, biliyoruz ki bu hiç kimsenin bayıldığı bir aktivite değil! İdrar testi, kan testi… Ama unutmayın bu kontrollerin yapılması gerek. Tüm bu, bir günlük tantana dokuz ay sonra kucağınıza alacağınız minik bebeğinizin sağlıklı bir şekilde size gülümsemesi için. Bu yüzden şikayet etmeyin ve bir an önce doktorunuzdan randevunuzu alın.

Ağız ve diş sağlığınızı ihmal etmeyin
Dişçi koltuğuna oturmakla ilgili bir sıkıntınız varsa bunu bir an önce çözseniz iyi edersiniz. Çünkü hamilelik hormonlarınız dişetlerinizi enfeksiyonlara karşı hassaslaştıracak. Bozulan ağız ve diş sağlığınızın yanı sıra asıl önemli olan, dişeti problemlerinin erken doğum yapmanıza bile neden olabileceği. Bu yüzden hemen dişçinizi arayıp en yakın tarihe bir randevu almanızı öneriyoruz.

İki kişilik yemeyin
Affedersiniz ama hamile olmanız porsiyonlarınızı ikiye katlayabileceğiniz anlamına gelmiyor! Bu yüzden sakın ‘İki canlıyım, iki kişilik yemek yemem lazım’ gibi düşünmeyin. Sonuçları haddinden fazla kilo almak gibi çok vahim olabilir. Doktorunuz size beslenmeniz konusunda tavsiyeler verecektir. Onun önerilerini ve sizden istediklerini yaparsanız en doğrusunu yapmış olursunuz. 

Doğum öncesi balayına çıkın
Her anne adayı bizce, bebek de henüz gelmeden eşiyle baş başa bir tatili hak eder. Böyle romantik bir tatil için de en uygun dönem hamileliğin ikinci üç ayı olan ikinci trimester dönemi. Üçüncü ile altıncı aylar arası. Romantik bir tatil demişken enfeksiyon kapma riskine karşı egzotik bölgelerden biraz uzak durmanızda fayda var. Bu arada hemen hatırlatalım uçakla yapacağınız seyahatleriniz için doktorunuzdan uçuş yolculuğu için bir sakıncanın olmadığını söyleyen belge alırsanız daha rahat edersiniz. Genellikle 28 ila 32. haftadan sonra hamilelerin uçakla seyahatine izin verilmiyor.

Egzersiz yapın
Egzersiz yapmak daha kolay doğum yapmanızı sağlar. Hamile kalmadan önce de düzenli egzersiz yapan biriyseniz aynen devam etmenizde bir sakınca yok. Sadece karın kasları üzerine çalışan hareketlerden uzak durmanızı doktorunuz tavsiye edecektir, ona kulak verin. Bugüne kadar hiç egzersiz yapmadıysanız, düzenli yapacağınız yürüyüşler ve yüzmek sizin için en ideali. Unutmadan her zaman bedeninizin sesini dinleyin. Kendinizi iyi hissetmediğinizde egzersiz yapacağım diye de gereksiz yere bedeninizi zorlamayın.

Doktorunuzla iletişim kurun
Hemen hemen herkesin sağlıkla ilgili kaygıları vardır, bu yüzden kafanızda her hangi bir soru işareti oluştuğunda bunu paylaşmaktan çekinmeyin. Doktorunuz her sorunuzu memnuniyetle yanıtlayacaktır. Endişelerinizi gidermenin, soru işaretlerinizi ortadan kaldırmanın en iyi yolu, doktorunuzla çekinmeden konuşmak. Hamileliğinizin keyifli geçmesi için en önemli etken, doktorunuzla aranızda kuracağınız iyi iletişimdir.

Kegel egzersizleri yapın

Doğumdan sonra olabilecek idrar tutamama durumunu önleyici bir egzersiz olarak tavsiye edilen kegel egzersizini uygulamak çok basit. İdarınızı yaparken kaslarınızı sıkıp bırakarak yapacağınız bu egzersizi birkaç kez olmak üzere her gün düzenli olarak yapabilirsiniz.

Emzirmeye hazırlanın
Bebeğinizin anne sütü emmesini istiyorsanız, kendinizi buna hazırlasanız iyi olur. Öncelikle doğum öncesi hazırlık kurslarında emzirmeyle ilgili verilen bilgileri takip edin. Emzirme tekniklerini öğrenin. Kendinize emzirme sütyenleri satın almaya başlayın. Ya sütüm gelmezse diye bir endişeye kapılmayın. Siz, bebeğinizi en az altı ay boyunca emzireceğinize ve sütünüzün bol bol geleceğine odaklanın. Yersiz endişeler ve olumsuz düşünceler, sizi psikolojik olarak etkileyecektir. Kendinizi bu düşüncelerden uzak tutun.

Yerli yersiz ilaç kullanmayın
İlaçlar bizi iyileştirmek için var; ancak hamileyken ilaç almadan önce iki kere düşünmelisiniz. Hamilelerin de kullanmasında sakınca olmayan ilaçlar bile olsa doktorunuzun söylemediği hiçbir ilacı almayın. 

Bebeğinize isim seçin
Hamileliğinizin en eğlenceli kısmı şüphesiz ki bebeğinize isim seçme aşaması. Aklınızda çok önceden belirlemiş olduğunuz bir isim yoksa büyük bir maceranın işine gireceksiniz demek oluyor. İsim seçmek sandığınızdan çok daha eğlenceli olacak. İşe bir küçük not defteri edinmekle başlayın. A’dan Z’ye alfabetik bir sıralama yapın ve aklınıza gelen beğendiğiniz isimleri sıralayın. İsim seçerken dikkat etmeniz gereken önemli nokta, soyadınızla seçtiğiniz ismin nasıl okunduğu ve kulağa nasıl geldiği!

Bebeğinizin pozisyonunu bulmasına yardımcı olun
Bebeğinizin başı aşağıdaysa bu demek oluyor ki doğuma en uygun pozisyonu almış durumda ve doğumu kolay olacak. Onu bu pozisyona getirmek için ve bu en uygun doğum pozisyonunu korumak için kalçanızın dizlerinizden daha yukarıda kalacağı pozisyonda oturun. Ayrıca aktif olun ve uzun süre hareketsiz kalmayın. 

Kendinizi şımartın
Hamileliğin bir diğer güzel tarafı, şımartılmayı hak ediyor olmanız. Bırakın eşiniz, aileniz, dostlarınız sizi şımartsın, ilgilensin. Bunları yapıyor oldukları için kendinizi mahcup hissetmeyin. Ayrıca unutmayın, bu durum sonsuza kadar sürmeyecek. Dokuz ay gibi bir süreniz var. Keyfini çıkarın. Ayrıca siz de kendinizi şımartabilirsiniz. Düzenli pedikürünüzü, yüz bakımınızı yaptırmak, size hamilelik döneminizde iyi gelecektir. Hem şimdi özellikle de pedikür ya da ayak masajı yaptırmanız için çok geçerli bir sebebiniz var; karnınız burnunuzdayken de ayaklarınızla siz ilgilenemezsiniz ki canım!

Savaşmayın, sevişin!
Hamileyken sevişmenizin ne bebeğiniz ne de sizin için bir sakıncası var. Bu yüzden sevişmekten kaçmayın. Bebeğiniz karnınızda emin ellerde. Bunun dışında hamileyken bir dönem sevişmek istememeniz ya da bir dönem de olağanın dışında aşırı istemeniz normal. Kafanız karışmasın, endişelenmeyin. Önemli olan yeni boyutlarınıza uygun sevişme pozisyonunu bulabilmeniz. Unutmayın, kaşık pozisyonu ya da sizin üste olduğunuz pozisyonlar, karnı burnu anne adaylarının en rahat sevişebileceği pozisyonlar.

Trenle seyahate çıkın
Hamile olmanız eve kapanmanız anlamına gelmiyor. Seyahat etmek hamileyken belki de daha bile eğlenceli olabilir. Otobüs, otomobil, uçak derken aslında trenle seyahat daha kolay ve keyifli olabilir. Özellikle de karayolu ve havayolu taşıtlarına göre size daha geniş ve ferah oturma alanı sağlıyor. Bunu aklınızın bir köşesinde tutun bizce!

Bol sıvı tüketin
Hamileliğinizde idrar yolları enfeksiyonu riskini en aza indirmek için bol sıvı tüketin. Günde mutlaka en az iki litre su içmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken başka bir noktaysa mümkün olduğunca kokulu tuvaletlerden uzak durmak olacaktır.

Doktorunuza danışmadan vitamin almayın 
Vitaminlerin bir zararı olmasa bile siz, doktorunuza danışmadan herhangi bir vitamin takviyesine başlamayın. Doktorunuz size gerekli olan ilaçları ve almanızı öngördüğü vitaminleri verecektir. Etrafınızda sizi bu konuda fazla tutucu olmakla eleştirenler olabilir; ancak onlardan etkilenmeyip doktorunuzun size çizmiş olduğu plana uygun hareket edin. 

Suyun keyfini çıkarın
Küvette ya da havuzda, hiç fark etmez, kendinizi suyun içindeyken inanılmaz iyi hissedeceksiniz. Tek yapmanız gereken keyfini çıkarmak olsun. Sudayken bedeninizin ağırlığından kurtulduğunuzdan çok hafiflemiş ve özgür bulacaksınız kendinizi. 

Yoga yapın
Yoga her zaman hamilelik için en güzel egzersiztir. Çünkü yoga seanslarında anne adayları hamilelikleriyle ilgili endişelerinden, doğumla ilgili korkularından yoganın rahatlatıcı havası içinde kurtulur. 

Gündüz uykusunun keyfini çıkarın
Hamile olduğunuzda uyumak her zamankinden biraz daha zor olabilir. Uyku problemleri yaşayabilirsiniz. Bu durumda en güzeli gündüz uyku kaçamakları yapmanız. Böylelikle kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. İyi uykular...




Hiç yorum yok: